ingebouwde navigatiesystemen

Inbouwnavigatie systemen

Terwijl enkele jaren geleden een inbouwnavigatie systeem nog zeldzaam was, vind je ze bijna terug in bijna alle nieuwe wagens. Hoe komt dat en waarom zouden we kiezen voor een inbouwnavigatiesysteem in plaats van een los navigatiesysteem?
Een ingebouwd navigatiesysteem heeft zeker een aantal voor- en nadelen. Maar voor we hiermee beginnen, dienen we in het kort uit te leggen dat er eigenlijk twee verschillende soorten van inbouwsystemen zijn.

Type inbouwnavigatie systemen

soorten Inbouwnavigatie
Navigatie inbouwsystemen

Namelijk die inbouwnavigatie systemen die kant en klaar in de auto zitten vanaf het fabriek. Zij werken specifiek met een eigen partner samen. Voorbeelden hiervan zijn: Renault-R link, Carminant TomTom. 2. Wanneer je met een tweedhands auto rondrijdt, kan je nog steeds opteren om op een later tijdstip een ingebouwd navigatiesysteem te laten plaatsen door je autodealer. Afhankelijk van wat je koopt, is het mogelijk dat je minder functionaliteiten hebt met een later geïnstalleerd model. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je met de R-link van Renault ook makkelijk kan nagaan wat het bereik is van de elektrische wagen en wat de dichtstbijzijnde oplaadstations zijn. Dat ga je in een toestel van Sony dat je later in de auto installeert, niet kunnen opvragen. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld Pionier en JVC.

Voordelen van ingebouwde autonavigatie?

Elke voordeel heeft zijn nadeel en dat is niets anders dan met autonavigatie. Wat zijn dan de voordelen van inbouwnavigatie?

 • Wel eerst en vooral zit het systeem gelinkt aan de auto. Een groot voordeel is dat je nooit zonder stroom komt te staan, tenzij de oplaadkabel stuk. Maar die kans is klein.
 • De GPS is altijd bij de hand aangezien hij ingebouwd is.
 • De kans op diefstal wordt beperkt.
 • Geen problemen met zuignappen tegen de vensters. TomTom stond er wel voor bekend dat bepaalde losse navigatietoestellen niet bleven hangen aan de ruit wegens slechte zuignappen.
 • Niet altijd maar vaak bezitten de inbouwsystemen een groter scherm waardoor de zichtbaarheid vergroot. Sommige zijn zo ingebouwd dat zonlicht niet op het scherm valt waardoor je dus altijd duidelijk en veilig kan navigeren.
 • Daarbij bevatten deze ingebouwde systemen functionaliteiten die gekoppeld zijn aan een bepaald type auto. Denk dan maar aan de oplaadstations voor elektrische wagens of gewoon een DVD speler die mee geïntegreerd zit in het systeem.
 • Een ingebouwd navigatiesysteem is meestal verbonden met de speakers van de wagen. De geluidskwaliteit is daarom stukken beter in vergelijking met een los model. Meestal is het systeem ook gelinkt met de radio of handsfree phone.
 • Een zeer goede kaartdekking en betere ontvangst in tunnels: Ingebouwde navigatiesystemen bezitten meerdere sensoren die het GPS signaal ondersteunen in tunnels, bladerdek en slecht weer. Bij losse GPS toestellen kan er al snel een vertraging opzitten van 2 tot 4 seconden.
 • De kwaliteit (beeld, audio) van de toestellen is zeer gelijkaardig aan de losse GPS toestellen.

Natuurlijk zijn de nadelen er ook:

 • Zo kunnen de toestellen snel verouderd zijn op technologisch vlak.
 • Als het toestel stuk is, moet je naar je autohandelaar gaan die je mogelijks doorverwijst naar de handelaar van de autonavigatie zelf. Bij de R-Link van Renault is dat TomTom.
 • Sommige losse navigatietoestellen zijn geschikt voor fiets- of wandelnavigatie. Bij een inbouwnavigatie systeem ga je deze functionaliteit natuurlijk niet hebben.
 • De kostprijs van deze optie bij de aanschaf van een nieuwe auto, ligt over het algemeen hoger (nog steeds) dan bij een los navigatietoestel.
 • Het updaten van kaarten loopt eventueel iets minder vlot aangezien je met SD kaarten werkt om de updates uit te voeren. Daarbij heb je dikwijls een degelijke kaartreader nodig die niet altijd functioneren op de gratis update software van het GPS toestel. Dat jaagt ook de uiteindelijke kostprijs omhoog.
 • Kaartupdates zijn vaak kostelijk voor ingebouwde navigatiesystemen en kunnen oplopen tot €270. Daarnaast is het best mogelijk dat je betaalt voor een kaart die reeds een jaar oud is. Pas daar dus mee op wanneer je een kaartupdate aanschaft. TomTom is hier een voorbeeld van spijtig genoeg.

De kostprijs van inbouwnavigatie?

De kostprijs is afhankelijk van het type wagen die je hebt en het pakket dat je hebt gekozen bij de aanschaf van de wagen. De prijzen liggen om en bij de:

 • Nissan Connect (Nissan Qashqai)
  Nissan Connect (Nissan Qashqai)

  Gratis: Nissan Connect (Nissan Qashqai)

 • €300 – €600: Discover Media (Volkswagen Golf 7), Connect Nav (Peugeot 208), R-Link (Renault Clio)
 • €600 – €1300: Navi 950 (Opel Mokka), Professional (BMW 518d)

Kies je voor modellen die je in een tweedehandswagen kan installeren bijvoorbeeld? Dan liggen de prijzen zeer uiteenlopend. Alles is afhankelijk van de extra functionaliteiten die je er bij kiest zoals de bluethooth verbinding voor handenvrij telefoneren. De prijzen liggen ongeveer tussen de €500 en €1200. Enkele goede na-inbouwsystemen zijn:

 • Pioneer 8100 NEX, kostprijs €1200 (grote voordeel: alle functionaliteiten en apple/android applicatie integratie)
 • Kenwood DNX772BH, kostprijs €745.89

Kaartupdates inbouwnavigatie

Er bestaan verschillende manieren om kaarten te updaten:

  • De kaartupdates kan je zelf uitvoeren door middel van een geheugenstick of SD kaart. Een groot aantal kaarten zijn online te vinden op http://allthingsnav.navigation.com. De kaarten van TomTom moet je bemachtigen via hun site zelf.
  • Of je kan naar je autodealer gaan en daar vragen of zij de autonavigatie voor je updaten. Natuurlijk zal dat laatste duurder zijn dan dat je het zelf doet. Maar je kan bijvoorbeeld wel een deal sluiten voor gratis kaartupdates als je bijvoorbeeld het onderhoud door de autohandelaar laat uitvoeren. In bepaalde gevallen kan je zelfs onderhandelen voor gratis kaartupdates wanneer je een wagen aanschaft.
  • kaartupdates via Wi-Fi autoDaarbij zijn er ondertussen enkele merken die automatische kaartupdates doen via het wi-fi netwerk in de auto. Een voorbeeld is het MMI plus systeem van Audi A3 of het MMCS systeem van Mitsubishi.

5 reacties op “Inbouwnavigatie systemen”

 1. Ik heb een Alpine navigatie systeem type W920R.
  Het een zéér uitgebreid systeem, maar voldoet niet voor mij.
  Ik rij een auto merk Subaru Forester oktober 2015 nieuw gekocht, daar zat dit navigatie systeem al in gebouwd.
  Ik verweeg om een ander merk b.v. TomTom in te laten bouwen indien mogelijk met caravan instellingen.
  Graag Uw advies, en de kosten.
  Met groet,
  H.A. Borst

 2. Dank je wel voor het bericht maar wij verkopen geen zaken via deze website. Voor advies kan je terecht bij een andere autohandelaar of bij TT zelf.

 3. Marc Braaksma

  Ik heb net (2019) een nieuwe Seat Leon gekocht met het meest uitgebreide navigatiesysteem in de speciale Business Intens uitvoering. Ik kan op de SD kaart zien dat jullie de kaarten hebben gemaakt, maar de Seat ontbeert verkeersinformatie. TMC doet niets, geen inzicht in files, verkeersdrukte, werkelijke reistijd, geen veiligheidsinformatie, geen mogelijkheden om via Internet bedrijven te zoeken helemaal niets behalve een lege TMC module naast de kaart (alleen te zien als je navigatie uit zet).
  Hoe krijg ik ook live-services terug, want de weg weet ik wel, maar de files kan ik niet zien aankomen. Ik rijdt al jaren Frans: PSA en Renault hebben al 12 jaar deze informatie wel en ik kan mij niet voorstellen dat het VAG concern dat niet heeft.

 4. hallo, kan ik ipv Renault i link captur 2014 ,ook alleen Tom Tom sd kaart gaan gebruiken .

 5. Beste,
  Ik heb een ingebouwde tomtom Home in mijn Renault grand senic.
  Sinds enkele maanden werkt mijn RDS signaal niet meer.
  Bij files krijg ik gheen informatie meer op mn tomtom.
  ook kan ik via de toets “routeinfo”de kaart niet meer zien, omdat mijn Tomtom eerst de verkeersinformatie wil bijwerken. Maar dit kan dus niet omdat er een RDS -signaal ontvangen wordt.
  De radio heeft wel RDS en ontvangt deze ook. Is de ingebouwde Tomtom dan zomaar kapot gegaan? of is er iets met de Software. mijn laatste update is van mei 2019.
  en ik weet dat het van de zomer in Duitsland nog heeft gewerkt, omdat het apparaat steeds een andere route wilde berekenen omdat er ergens over 500 km een file was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *